AKÜ KULLANMA TALİMATI

Kuru şarjlı akümülatörler uygun elektrolit ile doldurulup voltajı 12.40V üzerinde ise doğrudan, altında ise şarj edilerek araca takılır. Sulu şarjlı akümülatörler araca takılmadan önce akü voltajı kontrol edilir. Akü gerilimi 12.40V ve üzerinde olmalıdır.12.40V altında ise, önce yeterli şarj yapılıp sonra araca takılmalıdır. Kullanım özelliğine göre zaman içinde değişen miktarlarda akü suyu eksilebilir. Ayrıca aracın elektrik donanımındaki bir arıza akü suyunun hızla eksilmesine neden olabilir. Bu takdirde açılır buşonu olan akümülatörlerde saf su ilave edilmeli ve buna neden olan araçtaki arıza varsa derhal giderilmelidir.Saf su yerine asitli su ilavesi kesinlikle yapılmamalıdır. “Şarj Göstergeli” akümülatörlerde göstergenin rengine göre şarj durumunu izlemek mümkündür. Yeşil Renk: Akünüzün şarjlı olduğunu, Siyah Renk: Akünüze şarj gerektiğini, Renksiz ise: Akünüze saf su ilave etmeniz gerektiğini belirtmektedir. Sulu olarak araçta veya dışarıda uzun süre bekleyecek olan akümülatörler bekleme başlangıcında tam şarjlı olmalıdır. Şarjı düşükse şarj edilerek serin ve kuru bir yerde beklemeye alınmalıdır. Bekleme sırasında suyu asla dökülmemeli ve üç ay sonra (Kalsiyumlu akülerde altı ay) akü gerilimi kontrol edilmelidir. Üç ayı (Kalsiyumlularda altı ayı) takiben voltaj kontrolü ayda bir yapılmalıdır. Eğer akü gerilimi 12.40V den az ise yeniden şarj edilmelidir. Aşağıdaki emniyet önlemlerine lütfen uyunuz. Akümülatörler kutupları yukarı gelecek şekilde dik tutulmalıdır.

  • Akü kesinlikle yan yatırılmamalıdır.
  • Sulandırılmış sülfürik asit aşındırıcı etkiye sahiptir.
  • Gözleri, cildi ve giysileri koruyunuz.
  • Asit ile temas eden yeri bol su ile yıkayınız.
  • Gerekirse doktora başvurunuz.
  • Akü ve asidi çocuklardan uzak tutunuz.

Akümülatör montajı araç üreticisinin farklı bir talimatı yoksa yetkili satıcılar tarafından, var ise üretici talimatına göre yapılır. Montaj öncesi voltmetre ile voltaj ve kutup doğruluğu gözlenir. Akümülatörler araca takılırken, kıvılcım çıkması ve tehlike yaratmasını önlemek için: araç kontak anahtarını kapalı duruma getiriniz önce aracın (+) pozitif kablo ucu akünün pozitif kutup başına bağlanmalı, sonra (-) negatif ucu bağlanmalıdır, sökerken ise bu işlemin tersi uygulanır yani önce negatif kablo ucu sökülmeli ardından pozitif uç sökülmelidir. Akümülatörler şarj için önce şarj makinesine bağlanmalı sonra şarj makinesi açılmalıdır. Şarjdan sonra ise tersi yapılmalıdır. Akümülatörlerde şarj esnasında patlayıcı gaz oluşur. Sigaradan, açık alevlerden ve kıvılcıma neden olacak işlemlerden kaçınınız. Kapalı yerlerde şarj anında havalandırma yapınız.  

Eski akümülatörleri hiç bir zaman çöpe atmayınız. Çevre ve Orman Bakanlığı, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmenliği kapsamında sadece Atık Akü Toplama Yetkisi ve Belgesi olan kişi veya kuruluşlara teslim ediniz